Uitstel mogelijk bij schrijnende situatie erfbelasting

15 juli 2021

De fiscus kan in schrijnende situaties voortaan uitstel van betaling van erfbelasting verlenen. Uitstel van betaling is ook mogelijk voor andere aanslagen die tot de nalatenschap behoren. Dit heeft staatssecretaris Vijlbrief eerder bekendgemaakt.

Gedwongen verkoop woning

TasOnlangs was een zaak in het nieuws waarbij een minderjarig kind gedwongen zou worden de ouderlijke woning te verkopen na het overlijden van de ouder, om zodoende de erfbelasting te kunnen betalen. De moeder van het kind is terminaal ziek. In reactie hierop werd aangekondigd dat voor dit soort situaties gezocht zou worden naar een oplossing.

Minimaal vijf jaar

De aanpassing betekent dat in schrijnende situaties voortaan minimaal vijf jaar uitstel van betaling wordt verleend. De schrijnende situatie zal wel aangetoond moeten worden. Is er na afloop van het uitstel nog steeds sprake van een schrijnende situatie, dan kan opnieuw uitstel aangevraagd worden.

Zekerheid

In beginsel zal er wel zekerheid gesteld moeten worden. Hiervan kan worden afgezien in situaties dat er sprake is van onevenredige gevolgen.

Let op! Wordt uitstel van betaling verleend, dan is er ook geen rente verschuldigd.

Heeft u vragen over de mogelijkheid van uitstel van belastingbetaling in schrijnende situaties bij een nalatenschap, neem dan contact met ons op.