Strengere voorwaarden STAP-subsidie

6 december 2022

De voorwaarden voor de zogenaamde STAP-subsidie worden aangescherpt. Op deze manier moet misbruik en oneigenlijk gebruik ervan zoveel mogelijk worden voorkomen.

De voorwaarden voor de zogenaamde STAP-subsidie worden aangescherpt. Op deze manier moet misbruik en oneigenlijk gebruik ervan zoveel mogelijk worden voorkomen.

Mobiel

STAP-subsidie

De subsidie STAP (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) is in de plaats gekomen van de scholingsaftrek. Deze subsidie bedraagt maximaal € 1.000 per persoon per kalenderjaar en kan worden aangevraagd bij het UWV. Met de subsidie kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen. Een STAP-subsidie aanvragen kan alleen voor scholingsactiviteiten die in het scholingsregister staan.

Strengere controle scholingsregister

Inmiddels is gebleken dat ook opleidingen die niet arbeidsmarktgericht zijn, toch in het scholingsregister terecht zijn gekomen. Ook houden sommige opleiders zich niet aan de subsidievoorwaarden. Daarom wordt de controle hierop versterkt.

Online opleidingen te populair

Vooral online opleidingen zijn populair. Opleidingsinstituten blijken hiervoor nu vaak reclame te maken omdat de extra kosten per deelnemer beperkt zijn. Daarom is besloten per 2023 het aantal toekenningen per opleiding te limiteren.

Meer cruciale beroepen

Verder zal het opleidingsaanbod worden uitgebreid, zodat meer verschillende type opleiders, waaronder kleine opleiders, toegang krijgen tot het scholingsregister. Ook zullen meerjarige opleidingen via STAP mogelijk worden. Verder wil men mensen stimuleren te kiezen voor scholing in maatschappelijk cruciale sectoren zoals zorg, onderwijs, ICT en techniek.

Aanvraagproces flexibiliseren

Een andere wijziging heeft betrekking op het aanvraagproces. Dit wordt flexibeler, met als uitgangspunt dat aanvragen altijd kunnen worden ingediend. Dit moet wachtrijen voorkomen. Zover is het echter nog niet.

Let op! Vanaf maandag 2 januari 2023 10.00 uur kunt u de eerste STAP-subsidie voor 2023 aanvragen bij het UWV.