Forse stijging waarde verpachte landbouwgrond

11 februari 2020

Particulieren die landbouwgrond verpachten, moeten de waarde van deze grond aangeven in box 3. Deze waardering valt voor het jaar 2019 fors hoger uit, zo blijkt uit cijfers die door de Belastingdienst bekend zijn gemaakt.

Verpachte grond

GrasDe Belastingdienst publiceert jaarlijks de cijfers inzake de waardering van landbouwgrond. De cijfers hebben betrekking op verpachte landbouwgrond, dat wil zeggen op grasland en akkerland dat ten behoeve van de landbouw wordt gebruikt.

Prijsstijging gemiddeld 8,9%

De waardering is gebaseerd op de waarde van onverpachte grond. Uit de cijfers blijkt dat deze in 2019 gemiddeld 8,9% in waarde is gestegen.

Verpachte grond

De waarde van verpachte grond is een percentage van de waarde van onverpachte grond. Het percentage is weer afhankelijk van de nog resterende looptijd van de pacht. Hoe korter de resterende looptijd, hoe hoger het percentage. Dit is minimaal 60% van de waarde in onverpachte staat.

Verschillen

De waarde van de grond verschilt per regio enorm. Zo is de waarde van een hectare grond in Groningen zuidelijk Westerkwartier in 2019 € 41.900 (+16,4%) en in de Zuidelijke IJsselmeerpolders € 119.100 (+6,6%).

Meer heffing box 3

De hogere waardering leidt voor de eigenaren van de grond tot meer te betalen belasting in box 3 over het jaar 2019. Dit is onafhankelijk van de ontvangen pachtsom.

Let op! Bent u het niet eens met de standaard waardering volgens de normen van de Belastingdienst, dan kunt u hiervan afwijken. U dient dan wel te motiveren waarom naar uw mening de standaardwaardering op uw grond niet van toepassing is.

Heeft u vragen over de fiscale waardering van uw verpachte grond, neem dan contact met ons op.